donderdag 24 november 2016

Mica Magic #4

Toverkaart! Meestal genoemd Magic Slider Card....
Een kaart die ik eindelijk zelf ook eens wilde maken. Ongeveer 8 dagen en 8 tutorials verder heb ik mijn eigen idee bedacht.
Alle tutorials op de letter gevolgd, meestal vond ik het zeer omslachtig en kost het veel duur cardstock. Vaak was ik langer bezig met de ombouw/opbouw dan waar het eigenlijk om gaat: het inkleuren van de afdruk en het opleuken van de kaart.
Het doel voor mij is een simpele basis, makkelijk, en snel te maken. Ik creëer graag items die er ingewikkeld uitzien, maar het niet zijn. Liever eenvoudig en low cost.
Een slider card is vaak een pocket op zich, waardoor er geen openslaande kaart is en je nergens kunt schrijven. Eén van de tutorials lost dat op door een cardstock scrapvel te halveren, in drieën te vouwen en een pocket te creëren.
Het kost je veel duur scrap en minstens twee postzegels.....
In sommige uitvoeringen zitten veel punten die fout kunnen gaan, zoals vouwen/insnedes die kunnen scheuren, de halve cirkel uit de pocket geponst zit bij mij vaak scheef (ergernisje :-) of het label zit te strak in de pocket.

Opeens had ik het, mijn oplossing, ik ben tot de basis teruggekeerd: een stukje wit cardstock waar de twee labels omheen schuiven zit direct op een basiskaart met 1 mm foam en daar overheen een groter stukje cardstock met venster op 2 mm foam.
As simple as can be. Je hebt niet meer nodig.
Je hebt dan én een openslaande kaart én een vrij dunne kaart met één postzegel en dat met een minimum aan materiaal voor de basis.
Het begint met de stempel op cardstock met Archival, leg mica erop en stempel m.b.v. een stempellineaal op mica, rustgevend inkleuren met distress inkt en een waterbrush, precies op elkaar leggen, klein nietje erin helemaal aan de bovenrand en een tabje eraan dat uitsteekt (weg nietje).
Vervolgens het stukje wit cardstock rondom min. een cm groter. Je snijdt het venster cardstock ook weer minimaal een cm groter, je maakt een kijkgat en eventueel een lijstje er omheen.
Schuif je label om het witte stukje (belangrijk, want het label blijft hoger zitten op het karton door het tabje) lijn keurig uit zo'n 1 mm onder de bovenrand en aan weerzijde van de opening. Je plakt het vast met 1 mm foam.
Doe je (in smalle reepjes gesneden) dikkere foamtape op je vensterkarton en plak op de kaart.
Afhankelijk van hoe groot je het vensterkarton maakt kan je wel of geen achtergrond papier gebruiken.
De uitsparing bovenin is niet nodig, je kunt lint of touw aan het tabje nieten of zoals ik een plastic bloem erop lijmen.
Zorg ervoor dat er voldoende ruimte blijft tussen het label en het foamtape (minimaal een halve cm) en de pret kan beginnen.
Je bent op deze manier volkomen vrij om het vensterkarton zo groot te maken als je wilt. In dit geval heb ik er aan de onderkant een brede strook aan gelaten om mijn mini collage op te maken.
Het enige dat mijn ontwerp niet heeft is een stoppertje, dit voorkomt dat je het label helemaal uit de behuizing schuift. Het is op te lossen door een ruime witmarge onderaan het label te laten: heb je de hele afbeelding eruit en gezien, is er geen reden meer om het er nog verder uit te trekken. Het wit geeft op zich al aan dat er niets meer volgt.
Stoppertjes kosten of een hoop snijwerk met hobbymesje of een onnodig groter pocket. Daarbij is een hobbymesje en ik een riskante combinatie.
De kaart is helemaal gemaakt met het stempelset Choose Happiness van SU, de bloem leent zich prima om in te kleuren. Alle items zijn hand geknipt, behalve de tekst Choose Happiness die is geponst.
Tadaaaa hoe leuk is dit? Eigenwijs als ik ben toch nog wat toegevoegd: bloem gemaskeerd en de takjes stempel erbij gedaan.
Ladies and gentlemen please welcome miss Dahlia Red......
Hoe knallend sprankelend een enkele bloem kan zijn.
Even een foto van het geheel.
Soms duurt het bij mij even, maar dan heb ik "het".
Al met al was het een vrij lange journey, maar ik heb ervan genoten.
Tijd voor een magic tree!

1 opmerking:

  1. Wat een kunstwerk joh!!
    Echt prachtig.
    Maar wat een week, sjonge jonge.

    BeantwoordenVerwijderen